Stadsmuseet

Vi finns till för er! Stadsmuseet är en kunskapskälla som kan bidra till den ordinarie skolundervisningen genom nya upplevelser och miljöer för både elever och lärare.

Den pedagogiska verksamheten innefattar stadsvandringar, visningar och praktiska moment där fokus ligger på delaktighet och reflektion. Vi erbjuder olika program från förskola till gymnasiet. Kopplingar till läroplaner är grundläggande för vår skolverksamhet. Vuxenutbildning och andra grupper är givetvis också välkomna att boka. Kontakta oss, vi anpassar oss gärna efter era önskemål.  Med utgångspunkt i Skövdes historia, nutid och framtid kan vi till exempel lyfta aktuella samhällsfrågor eller historiska händelser. Tillsammans vrider vi på normer och jobbar utifrån ett jämställdhet- och mångfaldsperspektiv.

Besök stadsmuseet

Skolklasser är alltid välkomna att besöka museet och titta på utställningarna på egen hand. Vi har en permanent basutställning om Skövdes historia och producerar flera tillfälliga utställningar om året. Besöket är gratis för skolor och öppettiderna hittar du på Skövde Kulturfabriks sida

Boka en visning på museet

Vår permanenta basutställning om Skövdes historia kan bokas året om.
Besöket är gratis för skolor och bokningsförfrågan skickar du till vår museipedagog Linnéa. Du hittar hennes uppgifter längs ner på sidan. 

Boka en stadsvandring

Vi håller stadsvandringar om Skövdes historia året om.
Besöket är gratis för skolor och bokningsförfrågan skickar du till vår museipedagog Linnéa. Du hittar hennes uppgifter längs ner på sidan. 

Besök Helénstugan

Helénstugan mitt i centrala Skövde har blivit känd som den enda bevarade byggnaden som överlevde stadsbranden år 1759. Den kan besökas i sällskap med museets pedagog året om. Besöket är gratis för skolor och bokningsförfrågan skickar du till vår museipedagog Linnéa. Du hittar hennes uppgifter längs ner på sidan. 

Boka ett klassrumsbesök

Skolor inom Skövde kommun kan boka ett klassrumsbesök! Museipedagogen tar då med sig bildmaterial och föremål som passar det tema ni vill arbeta med. Besöket är gratis, men måste förbokas i god tid. Bokningsförfrågan skickar du till vår museipedagog Linnéa. Du hittar hennes uppgifter längs ner på sidan. 

Låna vår museilåda

Museilådan innehåller föremål från våra samlingar och lånas ut utan kostnad. Du som lärare kontaktar Stadsmuseets pedagog och bokar tid för hämtning av museilådan. En lärarhandledning och ett historiskt bildmaterial bifogas via mail. För att så många skolor som möjligt ska kunna ta del av erbjudandet är lånetiden normalt begränsad till 2 veckor. Museilådan kan fungera som en förberedelse inför ett besök på museet/klassrumsbesök eller ett spännande komplement till undervisningen. Läraren väljer själv hur mycket eller vilket av materialet som ska användas.

Kontakt

För bokning av stadsvandringar eller skolvisningar på Stadsmuseet, kontakta vår museipedagog Linnéa Lundell på 0500-49 81 20 eller via mail på linnea.lundell@skovde.se